Werkwijze mediation

Aan het begin van ieder proces bespreken we de reden voor mediation. Daarna stemmen we samen af wat het doel is en welke werkwijze daarop aansluit.

In de meeste gevallen werk ik bij mediation als volgt:

 

1. Intakegesprek

We beginnen met een kennismaking en intakegesprek. Hierin bespreken we het probleem, je wensen en de mogelijkheden.

In dit gesprek besluit je of je mediation een kans wil geven en door wil gaan met mij als mediator. Als je door wil gaan, maken we met het intakegesprek de eerste stap in de mediation.

Het intakegesprek kan meteen gezamenlijk, maar het kan ook apart. In een individueel intakegesprek ben je vrij om je eigen verhaal te doen en kan je in alle openheid je zorgen bespreken. Gesprekken met mij zijn altijd vertrouwelijk. Dus ook het intakegesprek.

Bij een formele mediation bespreken en ondertekenen we bij de start de mediationovereenkomst. Hierin leggen we vast dat:

  • de mediator neutraal en onpartijdig is;
  • mediation vrijwillig is;
  • de gesprekken vertrouwelijk zijn (tenzij anders overeengekomen).

 

Bij gespreksbegeleiding (een meer informele vorm van mediation) kan een dergelijke startovereenkomst met afspraken over het proces ook vooraf worden getekend, maar dat hoeft niet. We bespreken wat gewenst is.

 

2. Vervolggesprekken

Na het intakegesprek zijn de vervolggesprekken in principe met alle deelnemers gezamenlijk. In deze gesprekken bespreken we de problemen, ieder zijn ervaring, belangen en wensen voor de toekomst.

In deze fase werk je aan het overbruggen van onenigheden en, waar nodig, het accepteren van verschillen. We bespreken waar het in het verleden misgegaan is. Daarna ligt in de meeste gevallen de nadruk op het heden en wat je wilt bereiken in de toekomst.

Bij het vormgeven van de toekomst help ik je om buiten de gebaande paden te denken en op een creatieve manier op zoek te gaan naar oplossingen en afspraken die voor iedereen werken.

 

3. Afronding, resultaat, vastleggen van afspraken

In de afronding maken jullie je afspraken concreet. En bespreken we wat jullie helpt om de afspraken na te komen en te borgen. De afspraken kunnen we vastleggen in een (vaststellings)overeenkomst.

 

4. Evaluatie en borging

Gemaakte afspraken kan je na bepaalde tijd (met of zonder mij) samen evalueren. Soms is het prettig om evaluaties te herhalen, bijvoorbeeld eens per drie maanden, half jaar, of jaarlijks. Zo kan je voorkomen dat afspraken verwateren en je na verloop van tijd in een soortgelijke situatie terechtkomt.

Meer weten over de kosten? Of een eerste gesprek plannen? Lees meer over de kosten of neem contact met mij op.